||
LICZNIK:
|
|
Czasami nudzę się jedząc płatki. Czytam wtedy ich skład, wartości odżywcze, rozwiązuję dziecięce rebusy... Tak dla zabicia czasu. Mimo tego, że siedzę jeszcze w piżamie, wydaje mi się, że jestem w szkole, albo na wykładzie z chemii. Czemu? Proste substancje jak z laboratorium. A przecież płatki powinny składać się głównie ze zbóż, czekolady(ewentualnie), sól, czy podobnym temu substancją. Ile jest wiec płatków w płatkach? Oto kilka substancji, które zwróciły moją uwagę.
Substancje spulchniające:
. Fosforan dwuwapniowy- składnik mineralny pasz treściwych, stosowany w żywieniu wszystkich gatunków zwierząt, jako źródło łatwo przyswajalnego fosforu i wapnia.
Postać i barwa-ciało stałe o barwie białej lub szarej
Zapach-substancja bezwonna
Smak-substancja bez smaku
. wodorowęglan sodu- głównie stosowany jest jako składnik proszków do pieczenia i dodatek regulujący pH w żywności, kiedyś jednak był substratem obecnym w gaśnicach pianowych postać i barwa-biała substancja krystaliczna.
Rozkłada się w temp. 60*C
Regulator kwaskowości: . Fosforan trój sodowy- Stosuje się go do zmiękczania wody w kotłach i zabezpieczania kotłów przed tworzeniem się kamienia.
Postać i barwa-biały, łatwo rozpuszczalny proszek
substancje wzbogacające:
. kwas foliowy - zawierają go warzywa, jest nie szkodliwy w dawce nie większej niż 0.4 mg, może być stosowany przez wiele lat. Naukowcy udowodnili, że przyjmowanie kwasu foliowego zapobiega występowaniu ciężkich wad wrodzonych u potomstwa np.: bezmózgowia, rozszczepu kręgosłupa.
. węglan wapnia-podstawowy składnik wielu minerałów, stosuje się go również do produkcji papieru, gumy (jako wypełniacz), past do zębów, farb (pigment) czy kredy.
Barwa i postać- w temp. pokojowej tworzy białe kryształy
. żelazo zredukowane- odpowiednik żelaza, bardziej dla nas przyswajalnego, stosowany również w lecznictwie
Paulina Wakuła kl. 2b