||
LICZNIK:
|
|
Pitny, lub nie. Szybko znika, ma trochę mleka, trochę owoców. Smaków jest mnóstwo, bo każdy lubi, co innego. Takie ja mam skojarzenia z jogurtami. Sprawdźmy jednak, co maja one w sobie.
. mleko pasteryzowane- mleko krowie ogrzewane w temp. 78-85°C przez 25 sekund i natychmiast schładzane w celu pozbycia się z niego bakterii. Co jednak z tego jeśli po otwarciu kartonu z mlekiem dostają się do niego te unoszące się w powietrzu?
. wsad jagodowy- niby nic niezwykłego, coś jak mus z owoców. Aby jednak można było napisać ze produkt nie zawiera, bądź ma śladowe ilości cukru dodaje się do niego zamieniacze cukru takie jak aspartam i acesułfam K. Pierwszy to rakotwórczy słodzik, od którego zdychały szczury w doświadczeniu przeprowadzonym przez naukowców. Sprawa trafiła w 2005 roku do Europejskiej Agencji Bezpieczeństwa Żywienia (pisze pani E. Błaszczak w gazecie Nowy Tydzień).
. skrobia kukurydziana modyfikowana- to nic innego jak zmodyfikowana genetycznie skrobia pozyskiwana z kukurydzy
barwnik:
. antocyjany-naturalny, powszechnie występujący barwnik u roślin (oprócz roślin komosowatych np. szpinak i kaktusowatych)
Paulina Wakuła kl. 2b