WITAMY NA STRONIE INTERNETOWEJ LICEUM OGÓLNOKSZTAŁCĄCEGO W BRWINOWIE
|| LICZNIK:
Ciasteczko w formie musli z owocami
Chrup, chrup, chrup i tak "w koło Macieju". Te odgłosy towarzyszą nam podczas jedzenia ciastek. Ale nie po to tu jestem, aby mówić Wam to, co już wiecie. Chociaż z drugiej strony, kto z Was podczas chrupania takiego pysznego ciasteczka zastanawiał się nad tym czy faktycznie zawiera tylko musli i owoce? Wzięłam pod lupę jedno z takich opakowań, oto, co odkryłam.
. syrop fruktozowo-glukozowy - Dzienne spożycie tego wysoko przetworzonego cukru nie powinno przekraczać 10 łyżeczek od herbaty (40 g). Taka ilość cukru może znajdować się w jednej puszce napoju np. coli lub w 2 porcjach słodzonego syropem jogurtu. Jedna porcja produktu słodzonego syropem zaspokaja całodobowe zapotrzebowanie na cukry. A przecież w diecie obecne są także inne węglowodany np.: w pieczywie, ziemniakach. Jeżeli, będziemy zjadać codziennie tylko jedną porcję produktu słodzonego syropem osiągniemy w ciągu roku kilka kilogramów nadwagi przy 2- krotnie zwiększonym prawdopodobieństwie cukrzycy wzrośnie.
. glicerol - Jest lepką cieczą. Trzy grupy OH umożliwiają tworzenie większej liczby wiązań wodorowych między cząsteczkami co ogranicza ich ruchliwość, dzięki czemu jest to substancja utrzymująca wilgoć, jest wykorzystywany do produkcji tworzyw sztucznych .
. kwas askorbinowy- To nic innego jak witamina C
. wodorowęglan amonu- Powstaje podczas wprowadzania dwutlenku węgla do roztworu amoniaku. Stanowi składnik proszku do pieczenia, mieszanin oziębiających, środków gaśniczych, ponadto jest stosowany w przemyśle włókienniczym, farbiarskim, garbarstwie.
. wodorowęglan sodu- Nieorganiczny związek chemiczny, sól o wzorze sumarycznym NaHCO3.
. niacyna- Witamina PP, reguluje poziom cukru we krwi, uczestniczy w procesach utleniania i redukcji.
. Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem mono- idiacetylowinowym - Są to syntetyczne tłuszcze o składzie zbliżonym do naturalnego. Wytwarzane są z glicerolu, kwasów tłuszczowyc. Pełnią funkcję emulgatora i nośnika. Dodawane są do herbatników, sucharów oraz pszennego pieczywa drożdżowego albo wyrabianego na zakwasie.


Paulina Wakuła kl. 2b

Wyświetl większą mapę